Käyttäjän kilpiajp kuva
Julkaistu , kilpiajp

Provosoivan otsikon saatteeksi muutama sananen; netti on pullollaan listoja hyvistä ja "parhaista" appseista. Niissä on kuitenkin muutama ongelma, ne edustavat yleensä jonkun yksittäisen henkilön mielipidettä ja sisältävät sekaisin kaikenlaisia appseja, kuten esimerkiksi tästä linkistä voit nähdä : http://www.appannie.com/top/ipad/united-states/overall/ 

Tässäpä siis ehkä Suomen ensimmäinen ( ja ehdottoman epävirallinen ) lista kymmenestä (maksullisesta) näppärästä appsista joita kouluissa voi hyödyntää. Lista ei ole tehty myynninedistämis- tai markkinointimielessä, eikä appsit ole paremmuusjärjestyksessä. Siinä ei ole esitetty aine- tai aihespesifejä appseja, vaan ainoastaan yleisiä työkaluja joita mm. Sormet -hankkeessa käytetään paljon.

 

1) Penultimate. Erittäin varmatoiminen ja kätevä vapaan kirjoitus- ja piirtotyön sovellus johon voi liittää kuvia. Toimii hyvin esimerkiksi sähköisenä vihkona. Jakaminen esimerkiksi sähköpostilla.

2) iAWriter. Erittäin helppokäyttöinen kirjoitusohjelma, sopii siksi hyvin pienemmille oppilaille. Sanoissa voi liikkua kirjain kerrallaan ja tukee Dropboxia.

3) iWORKS -paketti. Keynote, Pages ja Numbers; erinomaiset toimistotyökalut, Microsoft Office -perheen vastineet.

4) Good Reader. Erittäin hyvä .mutta hieman alkusekava PDF -dokumenttien käsittely-, muokkaus- ja hallintaohjelma. Tukee Dropboxia.

5) VoiceRecorder. Hyvä äänitallennin esimerkiksi kieltenopetukseen.

6) iMovie. Hyvä, selkeä ja varmatoiminen mutta ominaisuuksiltaan hieman rajoittunut editointiohjelma jolla saa halutessaan näyttäviäkin videoita aikaiseksi.

7) ScreenChomp. Hauska tapa esittää asioita.

8) Dropbox. Erinomainen apuväline tiedostojen jakoon jos verkkolevyille tai palvelmille ei ole pääsyä.

9) Calculator for iPad free. Laskimia on saatavilla satoja mutta jos muutamat mainokset eivät haittaa niin tämä on hyvä ilmainen versio.

10) Puppet Pals. Erinomainen apps tarinankerrontaan kaikenikäisille.

 

Edellisten lisäksi tutustumisenarvoisia (vain muutamia mainitakseni) ovat mm.

- Clibe; vihkotyökalu

- Quickoffice; nimensämukaisesti Office iPadilla, melkein...

- MovieConverter; jos tuot videoita esimerkiksi pokkarikamerasta, pitää videotiedostot ensin muuttaa iPadin tukemaan muotoon. Erittäin näppärä ohjelma

- ComicLife, näyttävää sarjakuvaa iPadilla

- Animation HD, animaatiotyökalu

- Splashtop; ota iPadilla yhteys tietokoneeseen ja hallitse sitä

- MadPad, elävää kuvaa ja vauhtia vaikka musiikkitunnille

- Flipboard; luettavaa päiväkausiksi englanninkielellä