Käyttäjän kilpiajp kuva
Julkaistu , kilpiajp

Kiire - tuo meille kaikille tuttu tila, antoi osansa myös minulle ja postailu on jäänyt valitettavan vähiin. Yritän paikata tilannetta tarjoamalla, tapani mukaan, laidasta - laitaan kattauksen josta on "punainen lanka" kaukana :)

1) AURASMA. Osalla tuttu - osalle tuntemattompi - lisätyn todellisuuden maailma avautuu hienosti Aurasman avulla. Tähän appiin törmää valitettavan harvoin vaikkakin se on mitä mainioin ympäristö myös koulukäytössä hyödynnettäväksi. Idea on simppeli, ota (tai tee ) video aiheesta, asiasta tai ilmiöstä. Avaa Aurasma ja ota kuva esineestä, asiasta tai kohteesta. Linkitä tämä kameran näkymä haluamaasi videoon. Kun seuraavalla kerralla osoitat kameralla kuvaamaasi kohdetta, aukeaakin ruutuun kameran näkymään linkittämsi aineisto. Näin demon jossa fysiikan luokkahuoneesta oli tehty lisätyn todellisuuden pajatyöluokka Aurasmaa hyödyntäen. Täytyy tunnustaa että hieman piti sulatella näkemäänsä, niin vaikuttava ja hieno se oli! Tai mitäpä jos kuvaamataidon työt olisivatkin vain linkkejä työn prosessivideoihin ? Ei se produkti - vaan prosessi! Tai jospa fyysisesti näkyvä ympäristö opettaisikin englannin sanoja ? WOW!

2) CloudFTP. Näppärä pieni purkki joka lähiverkoon vietynä tukee lähes mitä tahansa USB -lähdettä, siis vaikkapa muistitikkua tai ulkoista kiintolevyä. Langatonta tiedonsiirtoa vaikka teraisella ulkoisella kovalevyllä! Toimii hienosti yhteen iFiles -nimisen app:n avulla. Ja kerrankin...käyttöohjeet CloudFTP:hen ovat suomenkieliset, ja vain neljä pikkuruista sivua! 

3) Langattomasta tiedonsiirrosta puheenollen... Kingstonin WI-Drive toimii hienosti iOS6:sen Avaa ohjelmassa -ominaisuuden avulla. Kun dokumentti halutaan siirtää iPadilta WI-Drivelle ( josta vaikka oppilaat voivat sen hakea ), se tapahtuu kätevästi Avaa ohjelmassa; Wi-Drive. Appn oman paikallisen tiedostokansion kautta se voidaan siirtää suoraan WI-Driveen. Helppoa - ja hyödyllistä. HUOM. Buffalon tuore julkistus MINISTATION AIR toiminee samalla periaatteella, tallennustilaa hienot 500GB ja hintaa alla 200€:a. iPadia on moitittu USB-portin puutteesta, odotus on palkittu hienosti - tarvetta USB -portille ei ainakaan tiedonsiirrossa enää ole. Sen voi tehdä langattomasti ja vieläpä monen käyttäjän kesken.

 

4) Wikipedian artikkelit sähköiseksi kirjaksi! Jos et vielä ole huomannut Wikipedian toimintoa - luo kirja, kannattaa tutustua.  iPadilla homma toimii suunnilleen näin; Wikipediassa vasemman sivun valikosta löytyvän Tulosta ja vie -painikkeen alta löytyy valinta; Luo kirja. Kun kirjanluontitilan ottaa käyttöön, voi kerätä haluamansa artikkelit sähköiseksi kirjaksi. Eli, käynnistä kirjanluontitila, kokoa kirjaasi haluamasi artikkelit, Lataa -valikosta löytyy ePUB -muoto, Lataa tiedosto tietokoneellesi, Avaa kohteessa... tai Avaa iBooks -hyllyssä. Jos kirjaa haluaa parannella tai muokata, oiva väline siihen on Creative Book Builder ( CBB ). Taitto on jotakuinkin kauheaa ( eli suosittelen lämmöllä CBB:tä muokkaamiseen ja viimeistelyyn ) mutta suoran toiminnan ideakin on hyvä! 

5) Ja osittain edelliseen liittyen... Mikäli selain nimeltä CabMobile ei ole tuttu, kannattaa tutustua. Siitä löytyy erittäin paljon toimintoja joilla saa koottua artikkelikirjan vaikka CBB:n avulla - muistakin kuin wikipedian artikkeleista... CabMobile ei ole ehkä ihan käyttäjäystävällisin selain lukuisien toimintojensa ansioista mutta pienellä perehtymisellä sieltä löytyy erittäin paljon hienoja toiminnallisuuksia. Sen avulla mm. kokonaisen nettisivun tekstisisällön voi ladata muokattavaksi vaikka Creative Book Builderissa. Tekijänoikeuksien kanssa pitää toki olla varovainen jos kirjantekoon hurahtaa :)

 

 

Avainsanat: