Julkaistu , SopettajaArabia

Parissa viikossa koneiden jakamisen jälkeen erottuivat selvästi ne oppilaat, jotka olivat innoissaan koneen käytöstä, sekä ne, jotka eivät jaksaneet innostua oikeasti. Oppilaat jakautuivat oikeastaan kolmeen pääryhmään:

1) Innokkaat käyttäjät, jotka halusivat käyttää iPadia kaikilla oppitunneilla ja vapaa-aikanaan.

2) Oppilaat, jotka eivät löytäneet tehokasta oppituntikäyttöä, mutta viihdekäyttö oli sitäkin runsaampaa välitunneilla ja vapaa-aikana.

3) Oppilaat, jotka eivät innostuneet koneen käytöstä suuremmin missään. Nämä oppilaat ovat sellaisia, jotka tykkäävät tehdä koulutehtäviä perinteisesti vihkoon, ovat hyviä piirtäjiä, eivätkä ole innoikkaita tietokoneen käyttäjiä. Pari tämän ryhmän oppilasta halusi päästä koneestaan eroon melko nopeasti.

Alkuinnostuksen jälkeen kävi nopeasti ja kristallinkirkkaasti selväksi, että ilman maksullisia appseja iPadin opiskelukäyttö on melko kankeaa. Innokkaimmat oppilaat käyttivät koneen muistikirjaa, mutta se on visuaalisesti ja käytännön kannalta erittäin ankea. Eri aineista oli vaikea luoda mukavia kokonaisuuksia, koska teksti oli muistikirjassa ja valokuvat toisaalla. Ei ihme, että osa oppilaista jatkoi vihkojen käyttöä jo muutaman kokeilupäivän jälkeen.

Yhteisissä opettajatapaamisissa tutustuimme BookCreator- sovellukseen ja aloimme haaveilla sen saamisesta oppilaskäyttöön. Hyvien tapojen vastaisesti tiedotin iPad-oppilaiden huoltajia BookCreatorista ja muutamasta muustakin maksullisesta appsista. Kerroin heille, kuinka oppilas voi ladata henkilökohtaiselle ID:een maksullisia sovelluksia. Vain kaksi oppilasta huoltajineen tarttui heti mahdollisuuten, ja nämä kaksi nousivatkin BookCreatorin  saatuaan suorastaan lentoon iPadin käyttäjinä. Käytön tehokkuus ja ilo olivat välittömästi aivan eri luokkaa verrattuna muihin oppilaisiin. Myöhemmin tähän omien hankintojen porukkaan liittyi kaksi oppilasta lisää. Loput eivät innostuneet 15€:n panostuksesta. (Opiskelukäytön kannalta on harmillista, että Applen halvin latauskortti maksaa 15€. Se on siis pakko ostaa, vaikka haluaisi vain jonkin muutaman euron ostoksen).

BookCreatorin arvo on sen helppokäyttöisyydessä ja visuaalisissa ominaisuuksissa. Oppilas voi tehdä jokaiseen oppiaineeseen oman kirjan, ja kirjat näkyvät kauniina rivistönä iBooksin kirjahyllyssä. Sovelluksessa tekstin, kuvan ja äänen yhdistäminen tapahtuu salamannopeasti. Heti alkuvaiheessa opimme sen, että jos iPadista haluaa hyvän opiskeluvälineen, koneeseen pitää pystyä lataamaan heti kättelyssä myös maksullisia sovelluksia.