Sähköistä kirjaa ja runojen erittelyä

Julkaistu , SopettajaSarianna

Syyspuoli pre-luokan kakkoskurssista hurahti vauhdilla ohi. Joulunalusajan keskityimme lyriikan erittelyyn, jota varten tein sähköisen kirjan CBB-appsilla.  Päätin kokeilla sähköistä kirjaa opetusmateriaalina tässä jaksossa siis kahdella tavalla: itse tekemäni "oppikirjan" lisäksi ryhmä lukee kirjallisuusesseetä varten Juhani Ahon Juha-romaanin, jonka saa ladattua ilmaiseksi iBooksiin. (Sähköisen kirjan väkertämisestä opetuskäyttöön lisää vähän myöhemmin.)

Eroon pöytäkoneen kahleista

Julkaistu , SopettajaSarianna

Toisen kurssin aikana olemme ryhmän kanssa kokeilleet mm. sähköistä dokumenttien jakamista langattoman kovalevyn kautta. Ja hienosti toimii! Sähköposti ei enää kuormitu ja dokumenttien - jopa suurten sähköisten kirjojen - siirtäminen padilta toiselle on nopeaa sekä vaivatonta.

Kohta päästään taas tositoimiin

Julkaistu , SopettajaSarianna

Paljon on aikaa kulunut viimeisestä blogimerkinnästä. Padista on tullut arkinen työkalu, jota ilman olisi aikalailla mahdotonta kuvitella tulevansa toimeen. Vaikka suurimmalla osalla kursseistani opiskelijoilla ei olekaan sormitietokoneita - tai yleensäkään mitään pännaa ja papperia kummempaa - padi on auki lähes kaikilla tunneilla, ja koulussa se onkin tulostamista lukuun ottamatta korvannut PC-koneet omassa työskentelyssäni. Työtavat elävät kaiken aikaa, ja uusia appseja tulee kokeiluun aina välillä.

Haikeat jäähyväiset edessä

Julkaistu , SopettajaSarianna

Äidinkielen iPad-kurssi lähestyy loppuaan. Vaikka aluksi olin kovin epäluuloinen sormitietokoneen soveltumisesta äidinkielen opetukseen lukion kiireisten aikataulujen keskellä, nyt poden jo vieroitusoireita joutuessani luovuttamaan ryhmäni toisten opetukseen. Palaaminen arkeen, jossa minkään ryhmän kanssa emme ole paperista vapaita ja joudumme erikseen varaamaan atk-luokan halutessamme tehdä työtä netissä, tuntuu jopa ahdistavalta.

Joululomalle sähköisen kirjan kera

Julkaistu , SopettajaSarianna

Syyslukukausi on pulkassa ja Sormet-kurssistani puolet takana. Viimeisten viikkojen aikana edistyttiin, takkuiltiin, edistyttiin taas ja sitten todettiin, että sujuuhan tämä. Opiskelijoiden palaute viimeisen tunnin lopuksi oli voittopuolisesti hyväksyvää: kyllä tämä laite sittenkin toimii ja ihan kiva tällä on töitäkin tehdä. Tammikuussa jatkuvia tunteja osaa opettaja odottaa jo ihan innostuneestikin ja luottavaisin mielin.

Ensimmäiset tunnit takana

Julkaistu , SopettajaSarianna

Hurjat kolme oppituntia on nyt takana. Opiskelijoista 2/3 sai tehtyä itsenäiset työt koulutuspäivän tunnilta ja niitä kävimme lähdekritiikin näkökulmasta tarkastelemaan. Puuttuvasta kolmanneksesta osa selittyi puhtaalla laiskuudella, osa - kuten pelkäsinkin - teknisillä ongelmilla. Ensireaktioni opettajana oli ahdistus: Nytkö jo alkaa työskentely tökkiä? Miten koko kurssi viedään paperittomasti läpi, jos opiskelijat eivät saa palautettua töitään tai avattua lähettämääni materiaalia?

Ristiriitaisissa tunnelmissa aloitetaan

Julkaistu , SopettajaSarianna

Huomenna se alkaa: opiskelijat saavat padinsa ja opettajan työ starttaa käytännössä. Todellisuudessa padin kanssa on saanut puurtaa jo kymmeniä, ellei satoja tunteja ja sen kanssa on tultu työkavereiksi - hyvässä ja pahassa. Lukiossa ei opettaja vain voi enää itse oppitunneilla opetella, kun aikataulut ja lähes mahdottomat opetussuunnitelman odotukset painavat päälle.