Julkaistu , SopettajaSarianna

Toisen kurssin aikana olemme ryhmän kanssa kokeilleet mm. sähköistä dokumenttien jakamista langattoman kovalevyn kautta. Ja hienosti toimii! Sähköposti ei enää kuormitu ja dokumenttien - jopa suurten sähköisten kirjojen - siirtäminen padilta toiselle on nopeaa sekä vaivatonta.

Padilla työskentelyyn tulee koko ajan uusia apuvälineitä, ja viimeinkin alkaa pöytäkone ihan oikeasti olla jos ei kokonaan, niin lähes tarpeeton. Kun padikokeilua aloiteltiin, ainoa järkevä ja arjessa toimiva tiedostojen jakomahdollisuus oli joko liitteenä sähköpostilla lähettäminen tai pilvipalvelujen hyödyntäminen. Sähköpostin tukkeutuminen kymmenien aineiden palauttelun yhteydessä on jokaiselle varmaankin tuttu juttu, joten en mene siihen sen enempää. Verkkopalveluiden hyödyntämisessä taas on omat ongelmansa.

Mikä verkkopalvelu käyttöön: box, googledocs, dropbox? Jos minä saan valita, ei mikään näistä. Suurin ongelma on se, että appsista toiseen vaihtelee suuresti se, mihin voit tiedostosi jaettavaksi siirtää. On ikävää ohjata opiskelijat yhden ohjelman kohdalla yhteen, toisen kohdalla toiseen jakokansioon. Jos taas lähettelee linkkejä avattaviin dokumentteihin, ei ole ollenkaan varmaa, että tunnilla jokainen on huomannut linkin sähköpostistaan ja ladannut materiaalin padilleen. Kun tähän vielä lisätään se, että langaton verkko päättää kaatua, on työskentely mahdotonta.

Ratkaisu on kännykän kokoluokkaa oleva langaton ulkoinen kovalevy. Olen toistaiseksi testannut tästä kevytversiota ja odottelen minulle tilattua järeää ulkoista kovalevyä. Ja tähän olen nyt rakastunut. Työskentelen sitten padilla, koulun pöytäkoneella tai älypuhelimella, kaikki materiaali on aina mukana. Langaton kovalevy toimii niin usb-tikkuna kuin materiaalien langattomana pudotuspaikkanakin.

Kun haluan opiskelijoiden imuroivan kovalevyltäni jotakin, luon käynnistämällä kovalevyn oman verkon, jonne opiskelijat kirjautuvat. Jokainen avaa materiaalin padilleen valitsemaansa ohjelmaan tai fileriin ja pääsemme työssä vauhtiin. Jopa 24 megan sähköinen kirja siirtyy opiskelijoille parissa minuutissa. Ei sähköpostia, ei verkko-ongelmia, ei linkkejä! Opiskelijoille kerran tämän näytettyäni olen saanut vain kertoa kansion, jonne mennä, ja he toimivat näppärän itsenäisesti. Samaa väylää käyttäen opiskelijat siirtävät palautettavat työt heille nimettyihin omiin kansioihinsa. Korjatut aineet palautteineen he saavat takaisin samalla tavalla. Tästä en enää suostu luopumaan! Lisäksi kotona läppäri on jäänyt oikeastaan kokonaan pois käytöstä.

Langattomissa kovalevyissä on kuitenkin yksi heikkous: dokumenttien muokkaus ja hallinta on kömpelöä niiden omalla appsilla. Tästä syystä olen linkittänyt niin kaksi dropboxiani kuin langattoman kovalevynkin yhden appsin alle: iFiles on monipuolinen jakokeskus, jossa voi tehdä kaiken sen minkä windowsin resurssinhallinnassa ja vähän enemmänkin. Lisäksi ifilesin kotikansio osaa näyttää hyvä esikatselut melkein mistä tahansa tiedostomuodosta. Nyt ei siis ole väliä enää silläkään, millä materiaalin tekee, koska iFilesin kautta sen voi aina avata ohjelmassa, joka tukee tiedostomuotoa. Wordit, pagesit, Keynotesit ja PowerPointit sekä sekalaiset muut tiedostot sijaitsevat nyt minulla yhdessä paikassa, jossa voin niitä kansioida, kopioida ja siirrellä juuri niin kuin haluan.

Jos tuottaa materiaalia monilla välineillä, suosittelen langattoman kovalevyn ja iFiles-appsin yhdistelmää. Minulle ne ovat jokapäiväinen, olennainen työväline.